ZRENJANINAC YUGOM DO ALBANIJE NA MORE


 

Godina 2020. ostaće nam već se sada vidi kao mučna godina, upamćena po Koroni koja će nas još ko zna koliko dugo pratiti. Granice su zatvorene, ne možemo tako lako u Crnu Goru, Sloveniju, Hrvatsku. Jedino od dostupne morske obale najlakše se dolazilo do Neuma, tako da je ove godine Neum bio glavno turističko mesto Zrenjaninaca. Ipak, za neke zrenjaninske  turiste, hit je ove godine  letovanje u Albaniji. Granica sa Albanijom prelazi  bez potrebe za nekim testom ili izolacijom, počinje svoju priču Aleksa Berkov iz Zrenjanina koji je sa porodicom letovao u Albaniji.

“Zeleni karton”, osiguranjee za automobil u inostranstvu, nije mi niko tražio, mada je to neka zvanična preporuka.

Čisto more i gostoljubivost domaćina su glavne preporuke. Imam osećaj kao da sam u drugom svetu. Korona i politika su ovde tabu teme, niko ih i ne spominje. Utakmica Zvezde u Tirani se ovde u kafićima gledala mešovito uz pivo, bez trunke emocija. Ovde niko ne spominje nacionalizam, ovde se samo gleda da se uživa u toplom moru i suncu, jer život jako brzo prodje, ističu ovde domaćini. Moram da naglasim tu toplinu medjuljudsku, koju do sada nisam osetio ni u Crnoj Gori ni u Grčkoj, ovde smo na svakom koraku , restoranu, plaži, nailazili na srdačan prijem, ističe Aleksa. 

Do Sendjina gde letujemo, prešao sam 650 km  a više od pola deonice je auto put koji je perfektan kao staklo, možda i najbolji u Evropi.  Za prelazak preko Kosova i Metohije potrebna je krštenica za decu. Lekarski test nije potreban. Pored plaža ima mnogo picerija i restorana, cene su slične kao i u Zrenjaninu. Svi govore engleski i italijanski i  trude se da pomognu ako nešto pitamo i na srpskom. Prosečna porcija u restoranima – košta oko 800 dinara, velika pica xxl u piceriji košta 1500 dinara.

Kurs domaće valute leka prema evru –  120 leka, kurs je  identičan dinaru što je nama još veća pogodnost, jer su cene kao u dinarima.

S. Sokolov