ZNAČAJ MEDIJACIJE U ZRENJANINU


Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Srednjobanatskog upravnog okruga organizovala je   sastanak Parlamenta privrednika na temu “Kako održati vitalnost kompanije i konsolidovati poslovanje”. U radu skupa učestvovali su Dragan Živković, predsednik Parlamenta privrednika, Radomir Radojčić, predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu, prof. dr Dejan Erić, dekan Beogradske bankarske akademije, Božana Jakišić, predstavnica Privredne komore Srbije i Ljiljana Matić, iz Privrednog suda u Beogradu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić takodje je učestvovao aktivno na ovom sastanku i naglasio da u Zrenjanin stižu investicije do sada najvećeg obima na nivou Srbije.
“Najverovatnije do kraja ovog meseca ćemo otvoriti južnokorejsku fabriku “Eseks”, koja je položila kamen temeljac 14. marta. U martu naredne godine nas očekuje polaganje kamena temeljca za najveću grinfild investiciju u Srbiji, za izgradnju fabrike guma “Linglong Tajr” iz Kine, milijardu dolara ulaganja, samo nekretnina će koštati 250 miliona evra, 65 hektara će biti pod krovom, a pored te fabrike doći će još tri investitora, njihovih kooperanata. Završavamo pregovore s još dve italijanske firme o njihovom ulaganju u našim industrijskim zonama , naglasio je Janjić.

“Niko ko je od 2005. godine ušao u našu industrijsku zonu nije zatvorio biznis, ili radi kako je krenuo ili proširuje svoje pogone. Nije to, naravno, uvek tako idilično, sigurno je bilo mnogo sporova, mnogi se rešavaju i sada u našim sudovima i drago mi je što država, Ministarstvo privrede, Ministarstvo pravde, Privredna komora, organizuju ovakve sesije s privrednicima i čine napore da posredovanje u privrednim sporovima postane praksa”, istakao je Janjić.

Radomir Radojčić, sudija i predsednik Privrednog suda u Zrenjaninu, govorio je o značaju medijacije u rešavanju privrednih sporova, kao i dobru saradnju Privredne komore i Privrednog suda u postupku medijacije.