PUPINOVA MEDALJA ZA VEČERNJE NOVOSTI i NOVINARA BOBU GRUJIĆA


 

Idvor,  u Banatu, u opštini Kovačica,   ogromno mesto , inspirativnog i živopisnog predela na naučnoj mapi cele planete,  zbog dela Mihajla Pupina Idvorskog, ponosno je po 42. put u kontnuitetu, na njegov rođendan, obeležilo  Oktobarske susretu u Pupinovom domu, hramu nauke .
  Prošlo je 140 godina je  od uspostavljanja diplomatskih odnosa Amerike i Srbije i  100 godina od proglašenja Mihajla Pupina za počasnog građanina nekadašnjeg Velikog Bečkereka, kažu meštani Idvora, ponosni na velikana u oblasti nauke.
   Milan Božić je predsednik fondacije Mladen Selak, koja se uz Pupinovu medalju takođe tradicionalno dodeljuje najtalentovanijim mladim učenicima.
 – Podeljeno je do sada prekp 21 Pupinovih autobiografija, više od 1.500 učenika dobilo je novčane nagrade, Pupinove medalje primilo je 160 boraca za istinu o veličini Mihajla Pupina – dodao je Božić, uz napomenu da je Idvor izabrao 18 svojih počasnih građana i da se štampa knjiga sa 142 do sada otkrivena Pupinova patenta.
   Žiri u sastavu dr Snežana Šarboh, Milan Božić, Bata Novaković, mr Đura Borak i profesor dr Slobodan Petrović, doneo je odluku da osim Večernjih novosti, za izuzetan doprinos i pažnju srpskim velikanima nauke,  ovogodišnji laureati  Pupinove medalje budu prof. dr Radovan Pejanović, Momčilo Stanić, docent dr Boban Kovačević i lokalna televizija OK iz Kovačice.
  U prisustvu brojnih uglednih ličnosti iz sveta nauke, obrazovanja i kulture, dodeljene su i Selakove novčane nagrade učenicima Veljku Radiću, Mateji Vukeliću, Aleksi Mađareviću i Aleksandru Cuciću.
   Oreol počasnog građanina Idvora, ove godine poneli su dr Vladimir Cizelj i dr Dragoljub Cucić.
   U kulturnom delu svečane dodele priznanja, sve prisutne oduševile su Petra Vitomirov i Helena Delić, iz Muzičke škole Jovan Bandur iz Pančeva, sa svojom profesoricom Aleksandrom Jović,
 svirajući na tamburicama nekoliko kola tipičnih za Banat, dok je Nikolina Žarkov recitovala pesmu Lazara Lauševa Banatski sin.
S. Sokolov