PREDSKAZANJE – ZABORAVITE NA ŽURKE I KAFANE


Kažu da svako zlo ima i svoje dobro. Tako i  ova pandemija ili nepoznati svetski virus sigurno će doprineti da u budućnosti ne bude ništa isto kao i ranije. Pre svega ruke će se redovno prati, kompletna higijena tela će biti na višem nivou, prostorije, kuće, zgrade, fabrike, hale, detaljnije će se održavati. Moramo priznati da smo zaista higijenu zanemarili na svetskom nivou. U nekom zdravstvenom uputstvu pročitao sam skoro da je obavzno kupanje pre odlaska kod lekara, To je zaista realna mera, jer mnogi su poslednjih godina na preglede u Bolnice i Ambulante dolazili neokupani i u prljavoj smrdljivoj garderobi. Da li će se to civilizacijsko dostignuće kupanja i oblačenja čiste garderobe primenjivati u budućnosti, videćemo. Opšti zaključak  da cela planeta u jurnjavi za profitom je zaboravila na čist vazduh i zemlju. Vazduh i voda su zagadjeni do maksimuma i očigledno je ovaj virus jedna velika opomena da se stane i povuče ručna kočnica u zagadjenju. Od kada avioni ne lete a silni tankeri i kruzeri ne plove, vazduh i mora su mnogo čistiji.

Kada sam pre 90 dana ( tačnije 21. februara ) ulazio u beogradsku Arenu na utakmicu Evro lige izmedju Zvezde i CSKA iz Moskve, mislio sam da će to biti klasika od meča  ali nije bilo tako. Našu  zrenjaninsku ekipu činili su Bogoljub Grujić nekadašnji portparol fk C. Zvezda, ( on nam je inače i obezbedio ulaznice tik u sredini pored parketa ) danšnji novinar Večernjih novosti, Neša Stevanov dugogodišnji trener u Bundes ligi, zajedno sa sinom Aleksom i moja malenkost. Na poziciji kao Džek Nikolson u Stejpls centru u LA, tik pored terena, ovde u Beogradu utakmica te mnogo i ne zanima, već je poenta da budeš vidjen, čini ti se kao da si u centru svetskog  glamura. Ali taj vinilski lažni sjaj sportskog šarenila i bljeska je prolazan i beznačajan. Dok se Boba Grujić pre početka meča pozdravljao sa našim Zrenjanincem bivšim igračem NBA lige, Neša i ja smo komentarisali atmosferu u hali. Neposredno pred početak susreta u  ničim izazvanoj naelektrisanoj atmosferi, bratski navijači iz Moskve su dočekani salvom zvižduka. Dok je ova utakmica trajala stariji ljudi (ali bogami i mladji) su uzimali reč, ipak svaka druga ili treća reč je bila puna mržnje i u obliku psovke. Mene je začudilo to što su i deca stara desetak godina ozbiljno , nervozno i uz psovke posmatrala ovu sasvim nebitnu utakmcu i nervozno skakala sa prljavih sedišta beogradske Arene. Tolika količina mržnje na jednom mestu podsetila me je na 21. mart 1999. i utakmicu Zvezda – Partizan 2:2 (poslednji meč Savićevića u crveno belom dresu), tri dana pre početka bombardovanja, kada se osetilo da se na stadionu ali i u novinarskoj loži gde sam se nalazio, sprema neko veliko zlo. Isto sam to PREDSKAZANJE prokomentarisao Bobi i Neši i to nekoliko puta, da atmosfera podseća na 99., osetio sam da se približava opet  ZLO ( količina napetosti i mržnje je ključala medju ljudima i decom te noći u hali ), ali niko od nas nije ni slutio da je to zlo u obliku nevidljivog neprijatelja koji nam se približava, koji će paralisati ceo svet i celu planetu promeniti zauvek.

IMG_20200221_172035-363x272 PREDSKAZANJE - ZABORAVITE NA ŽURKE I KAFANE

Čak ni mi koji smo prošli JNA 91., suludu borbu za Vukovar, politička previranja i surovu borbu za vlast,  sukobe u Bosni, mobilizaciju pred bombardovanje 99., i još brojne besmisleno tragične situacije, nismo mogli da pomislimo da od svakog zla ima veće zlo, što je česta bila uzrečica moje babe.

Tek kada je sve stalo, shvatili smo kako je sve nebitno, osim zdravlja. Vrlo brzo smo se odvikli od kafića, a na zagušljive diskoteke i kafane (za koje se smatra da su i najveći izvori zaraze), će se verovatno zauvek zaboraviti, jer se predvidja da na jesen se virus u odredjenom obliku ponovo vrati. Čak je i u Bergamu glavnom žarištu Korone, počeo da se vraća život na ulice, da li smo se prerano opustili, i da li će nam se obnavljanje društvenih aktivnosti osvetiti, vreme će pokazati. Ipak, jedno je sigurno, iz ove pandemije izlazimo mnogo čistiji i oprezniji, ali pre svega PAMETNIJI, jer smo shvatili da ČIST VAZDUH I VODA nemaju cenu.

Stevica Sokolov