„Mrtvi, ne znate šta ste propustili“!


„Mrtvi, ne znate šta ste propustili“!

Ovaj veliki transparent pojavio se na groblju kada je fudbalski klub Napoli, osvojio prvenstvo 1987. predvođen Dijegom Maradonom

U petak, 17. maja 2019. godine od 19 časova, gost Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” biće italijanski književnik i profesor, Mario Liguor

Na jedinstvenom književnom putovanju kroz stvaralaštvo Marija Liguorija, Zrenjaninci će bolje upoznati Napulj, sazdan od protivrečnosti koje će u slici i reči dočarati autor, kao i domaćin večeri, Uglješa Šajtinac.
Mario Liguori je docent na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Govori, čita i piše na italijanskom, engleskom, slovenačkom, švedskom i srpskom jeziku. Objavio je sledeće knjige: Snatrenja(2010), Sedam jesenjih priča (2013), Prva ljubav(2014), Vedi Napoli e poi muori: Napulj u srpskim putopisima od 1851. do 1951. godine (2015), Napuljski diplomata (2016) i Ideja Napulja (2018). Bio je gost na prestižnom Hariman institutu Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Objavljivao je u Italiji, Srbiji, Bosni i Poljskoj. Prevodio je i radio kao simultani prevodilac na naučnim skupovima. 

“Videti Napulj i umreti”  je izreka  nemačkog pisca Getea, kojom je hteo da dočara lepotu grada sa jugu Italije.

To je prema broju stanovnika treći po redu grad u Italiji , odmah posle Rima i Milana.

Napulj je grad bogate bogate istorije, evo  činjenice o mestu koje je osamdesetih proslavio Dijego Armando Maradona:

Napulj je star više od 2.800 godina.

Današnji italijanski naziv Napoli potiče od grčke reči Neapolis što u prevodu znači “novi grad”.. Istorijski centar grada sa 1.700 hektara najveći je istorijski centar nekog evropskog grada. UNESCO ga je  stavio na svoju listu.

Pica Margarita ime je dobila po kraljici Margariti, koja je grad posetila 1889. godine i poželela da proba neki napuljski specijalitet. Na Margariti su vidljive boje italijanske zastave – zelenu daje bosiljak, sir (mocarela) belu, a sos od paradajza crvenu.

Žičara u Napulju jedna je od najdužih svetskih linija, a godišnje preveze više od 10 miliona ljudi.

U blizini grada nalazi se aktivni vulkan Vezuv, ispod kog živi 600 hiljada ljudi. U slučaju jake erupcije, većina njih ne bi preživela.

U blizini je i Pompeja, grad koji je stradao u erupciji Vezuva 79. godine pre Hrista. Danas je turistička atrakcija.

Kad je fudbalski klub Napoli, osvojio prvenstvo 1987. predvođen Dijegom Maradonom, na groblju se pojavio veliki transparent s natpisom „Mrtvi, ne znate šta ste propustili“!

S. Sokolov