MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ


 

Srpski sir na internacionalnom sajmu sira u Francuskoj

Najveći plato sira ušao u Ginisa

 

Na Internacionalnom sajmu sira Mondial du Fromage, održanom početkom juna u Turu u Francuskoj, oboren je Ginisov rekord sa najvećim platoom sira dužine 161 metar. Na njemu se nalazilo tri tone sira iz 20 različitih zemalja, a jedini predstavnik Srbije bila je kompanija Mlekoprodukt, deo Savencia Fromage & Dairy grupe, sa polutvrdim Biser Selekta sirom od kravljeg mleka i istoimenim tvrdim sirom od ovčijeg mleka. Oko 1.000 posetilaca imalo je priliku da, tokom tri dana sajma, degustira 952 vrste sira.

Ziriranje_Mondial-du-Fromage-2019-C-Benjamin-Dubuis-1-392x261 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

Na sajmu je, u saradnji sa „Interanacionalnim udruženjem sirara“ održano i svetsko takmičenje za najbolji sir. Članica žirija, koji je činilo 135 sudija, bila je i Bojana Momčilov ispred kompanije Mlekoprodukt.

0-1-392x266 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

20190603_110949-1-392x190 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

„Prilikom degustacije i ocenjivanja upoznali smo se sa nekim od najspecifičnijih aroma sira iz Italije, Belgije, Brazila, Japana, Izraela i mnogih drugih zemalja. I u tome jeste najveća prednost ovog sajma, jer predstavlja mesto sastajanja najvećih profesionalaca iz ove oblasti mlekarske industrije, kao i priliku za razmenu informacija o inovacijama na tržištu sira“, rekla je Bojana Momčilov i dodala:

„Sa zadovoljstvom smo se odazvali pozivu organizatora. Iako nismo osvojili nagradu sajma, sama činjenica da nas je kvalitet naših sireva kvalifikao za takmičenje na kom su učestvovali proizvođači iz celog sveta je veliko priznanje.“

Plato-sira_Ginisov-rekord_Mondial-du-Fromage-2019-C-Benjamin-Dubuis-392x261 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

Tokom sajma bilo je održano i tradicionlno zasedanje Internacionalnog udruženja sirara, čiji je Srbija član od januara ove godine. Njegov predsednik Rolan Bartelemi kaže da je poziv našoj zemlji da učestvuje deo aktivnosti koje udruženje u okviru ovog partnerstva sprovodi.

20190604_131450-132x272 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

„Bio sam u Srbiji u više navrata, probao srpske sireve i mislim da im je mesto među renomiranih proizvođačima koje smo imali priliku da upoznamo na ovogodišnjem sajmu. Cilj gilda je promovisanje kulture konzumiranja sira i siraske delatnosti, a ovo je samo jedna od aktivnosti koje u toj misiji primenjujemo“, istakao je Bartelemi.

Mondial Du Fromage je jedini sajam u Francuskoj posvećen isključivo siru i mlečnim proizvodima koji privlači izlagače i posetioce iz celog sveta.

Takmicenje-Mondial-du-Fromage-2019-C-Benjamin-Dubuis-Photographe-392x261 MLEKOPRODUKT NA SVETSKOM SAJMU U FRANCUSKOJ

Mlekoprodukt je jedna od najstarijih sirara u zemlji. Sa uspehom posluje više od sedam decenija. Zapošljava 300 ljudi, proizvodi 7.000 tona svih mlečnih proizvoda i dnevno sakupi prvoklasno mleko sa više od 800 farmi.

Mlekoprodukt je 2004. godine ušao u sastav francuske grupacije Bongrain, danas grupa Savencia fromage & dairy, koja je jedan od najvećih prerađivača mleka u svetu, drugi proizvođač sireva u Francuskoj i četvrti u svetu. Grupa Savencia je prepoznatljiva po specijalitetima od sira koje proizvodi po najvišim standardima kvaliteta i plasira u preko 120 zemalja širom sveta.

Fotografije koje ste uz tekst videli uradio je Benjamin Dubuis, njemu se Press centar zahvaljuje, a takodje na ustupljenom tekstu koji ste pročitali, izuzetnu zahvalnost izražavamo Bojani Momčilov – Communication and CSR Manager, koja je na ovom značajnom medjunarodnom takmičenju predstavljala kompaniju Mlekoprodukt i Srbiju.