MERE VISOKOG OPREZA I DEZINFEKCIJE OSTAJU I DALJE


Intervju za Gradski Press centar i Večernje novosti dala je Dr Ivana Tešić, direktorica Opšte bolnice u Zrenjaninu. Direktorica je  istakla  da ni jedan medicinski radnik iz bolnice nije zaražen koronom tokom vanrednog stanja, pre svega zbog izuzetne discipline.
MERE VISOKOG OPREZA I DEZINFEKCIJE OSTAJU I DALJE
   Za mesec i po dana vanrednog stanja lekari i ostalo medicinsko osoblje zrenjaninske bolnice, obavili su 4,5 hiljade pregleda pacijenata koji nisu sumnjivi na Covid, a samo tokom aprila urađene su 92 hitne operacije i porođaji, ističe dr Ivana Tešić, direktorica bolnice, i ističe  odličnu saradnju sa nadležnim organima i striktno pridržavanje svih mera dezinfekcije i zaštite.
– Vanredno stanje je iza nas, ali predstoji nam težak i odgovoran period, kada se Poliklinika vrati u normalan rad – kaže dr Tešić, uz napomenu da više od hiljadu pacijenata dnevno, prođe razne preglede, a ne treba zaboraviti ni pacijente, koji leže u bolnici.
  Na jedno od ključnih pitanja, kako će bolnica, koja nema prirodnu ventilaciju, tokom letnjih dana funkcionisati sa centralnom klimom, dr Tešić je rekla da su filteri zamenjeni i da će se u narednom periodu , jer klima radi po sistemu ulaza i izlaza vazduha, bez takozvane rekuperacije i kruženja istog.
  – Redovno se menjaju filteri, zamenjen je čiler na klimi, vazduh se recirkuliše, a mi na svakih sat vremena obavljamo dezinfekciju dvorišta i bolničkog kruga i mislim da će najvažnija biti kultura ponašanja i poštovanja mera naših pacijenata.
IMG_20200508_105855_resized_20200509_120341536-363x272 MERE VISOKOG OPREZA I DEZINFEKCIJE OSTAJU I DALJE
  Infektivno odeljenje zrenjaninske bolnice, sve vreme je kompletno izolovano, a osim lekara infektologa, danonoćno su dežurali i pulmolozi i kolege iz plućne bolnice u Zrenjaninu, uz saradnju sa svim Domovima zdravlja u gradu i ostale četiri opštine u srednjem Banatu.
– Sve pacijente sa blagim simptomima, smeštali smo u zgradu nekadašnjeg rendgena, od koje smo napravili privremeni stacionar, a istu funkciju imao je i paviljnon psihijatrije, u koji smo smeštali sumnjive bolesnike na korona virus – napomenula je direktorica zrenjaninske bolnice.
 DVA ULAZA U BOLNICU
  Bez obzira što nakon ukidanja vanrednog stanja, nema više vojnika na ulazu i dalje su aktuelna samo dva ulaza, glavni na koji ulaze zaposleni i kroz Urgetni, na koji ulaze pacijenti.
OSAMDESETOSMOGODIŠNJA BAKA IZLEČENA
   Starica iz prigradskog naselja Mužlja, osamdesetosmogodišnja Katalin N. koja je u pojedinim momentima bila kritično, ali se uspešno, ležeći na infektivnom odeljenju bolnice u Zrenjaninu, oporavila od korona virusa i kada je kretala kući, pozvala je sve lekare i sestre, koji su je lečili i negovali, kod nje na kolače, koje će, kako je obećala, sama napraviti.