Francuski ambasador u Zrenjaninu – događaj koji je obeležio proteklu nedelju


Inicijativa Francusko-Srpske privredne komore “Bonžur Srbija” o mogućnostima ulaganja u Zrenjanin
Zrenjanin, 20. mart – Mlekoprodukt je već gotovo 20 godina deo francuske grupe Savencia i predstavlja primer uspešne privredne investicije. Koje su mogućosti prisustva francuskih kompanija u Zrenjaninu razmatrano je na događaju “Bonžur Zrenjanin” u organizaciji Francusko-srpske privredne komore i pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji
Projekat “Bonžur Srbija” osmislila je Francusko – srpska privredna komora, pod pokroviteljstvom Ambasade Francuske u Srbiji, sa ciljem povezivanja francuskih i srpskih privrednika i kompanija. U okviru ove inicijative Zrenjanin je bio domaćin brojnim predstavnicma francuskih kompanija koje posluju u Srbiji. Sa lokalnim vlastima razmatrane su mogućnost većeg investiranja u ovaj grad Zrenjanin. S obzirom na to da u Zrenjaninu uspešno rade dve francuske kompanije – Mlekoprodukt sa čuvenim sirevima i mlečnim proizvodima sa dugom tradicijom i Novares koji proizvodi komponente za auto-moto industriju, Zrenjanin je već dobro potvrđena lokacija za strana ulaganja.
To je potvrdio i Andrej Beslać, direktor kompanije Mlekoprodukt, lidera u proizvodnji sireva u Srbiji i na Balkanu.
– Kompanija Mlekoprodukt je lider u proizvodnji sireva već 76 godina, a skoro 20 godina je u vlasništvu francuske grupe Savencia i predstavlja primer jedne od retkih uspešnih privatizacija u Srbiji. Ne samo što smo uspeli da opstanemo u ovim turbulentnim vremenima i sačuvamo mlekaru nego i zato što smo uspeli da proširimo poslovanje i unapredimo procese proizvodnje i modernizujemo fabriku. Mislim da ćemo samo nastaviti u tom pravcu, naši vlasnici su veoma zadovoljni privatizacijom i imaju velike planove za nas kako bismo bili prisutni u celom regionu.
Mlekoprodukt izvozi svoje proizvode u sve zemlje u okruženju, a novina je da intenzivno radimo kako bi proizvodi ove kompanije ušli i na tržište Rumunije. Kao što je već poznato, Mlekoprodukt ima sve moguće sertifikate za izvoz u Evropsku uniju tako da su njihove ambicije usmerene ka tim tržištima.
Beslać se osvrnuo i na trenutnu situaciju u mlečnom govedarstvu u Srbiji:
– Svi smo svedoci da se trenutno veliki napori ulažu da se sačuva mlečno govedarstvo i proizvodnja mleka kao jedna od najbitnijih grana poljoprivrede. Imali smo veliki broj sastanaka sa ministarkom poljoprivrede, gospođom Jelenom Tanasković, kao i predsednicom Vlade, Anom Brnabić, što je dokaz da je država prepoznala važnost ovog problema. Posredovali smo i uticali na uvođenje dodatnih prelevmana na 15 dinara po litri mleka, povećanje prelevmana za uvoz sireva iz EU kao i povećanje premija sa 10 na 15 dinara i subvencije za grla. Ono na čemu moramo dodatno da radimo jeste očuvanje kompanija koje se primarno bave proizvodnjom sira, kao što je Mlekoprodukt, te kontrolom uvoza sireva iz EU i to ne samo zbog Mlekoprodukta nego zbog svih mlekara koje se bave proizvodnjom sireva – rekao je Beslać.
On je naglasio da je kompaniju Mlekoprodukt od kad je promenila vlasnika vodio domaći menadžment. Ova kompanija ima sve sertifikate i tehnološki je opremljena prema standardima koji važe u Evropskoj uniji. U Mlekoproduktu se obradi oko 35 miliona litara mleka godišnje što je čini najvećim otkupljivačem i prerađivačem mleka u ovoj regiji, a proizvede se između pet i šest hiljada tona sira koji se plasira na tržišta Srbije i okoline. Paletu čini više od 200 različitih proizvoda, dok je vrednost izvoza oko 10 miliona evra godišnje.
Ambasador Francuske u Srbiji, njegova ekselencija Pjer Košar, je rekao da je događaj „Bonžur Srbija“ osmišljen da otkrije potencijale regiona i da se uspostave privredne veze između francuskih i srpskih preduzeća.
– Uz podršku francuskih vlasti, preduzeća iz te zemlje su sve prisutnija u Srbiji, posebno u sektorima zaštite životne sredine, prerade voda i na velikim infrastrukturnim projektima. Francuska mala i srednja preduzeća su već prisutna u Srbiji, ali privrednici uvek žele da se upoznaju sa potencijalima u Srbiji. U Zrenjaninu su prisutna dva francuska preduzeća – Novartis i Mlekoprodukt, a u Francuskoj imamo veliko znanje u oblasti poljoprivrede koje bismo želeli da podelimo sa Srbijom. Imamo mnogo oblasti moguće saradnje i želimo da ih sa vama razvijamo – zaključio je gospodin Košar. Foto i tekst za objavu poslala: Bojana Momčilov