BRAZILSKA DŽIU DŽICA – SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA


            Klub brazilske džiu džice “Wolves Fighting Academy” u Zrenjaninu postoji od decembra 2014. god. Treninzi se trenutno održavaju u prostorijama nove srednje medicinske škole ponedeljkom , sredom i petkom od 19h, a sele se uskoro u nove prostorije na lokaciji MZ Šumice, ushićeno počinje razgovor  Vukašin Jaćimović, osnivač i glavni trener akademije.
Brazilska džiu džica je nastala početkom 20. veka u Brazilu. Braća Gracie zajedno sa još nekolicinom majstora su veštinu promovisali širom Južne, a zatim i Severne Amerike u drugoj polovini 20. veka. Najveću ekspanziju BJJ doživljava Novembra 1993. godine kada potomak Royce Gracie ulazi u oktagon i pravilima slobodne borbe pobedjuje protivnike iz drugih borilačkih veština i sportova koji su pri tome bili teži i po 40kg od njega. Taj novembar 1993 predstavlja prekretnicu u svetu borilačih sportova, nastaje nova disciplina Mixed Mrtial Arts (MMA), a BJJ kao sport konačno zasluženo seda na “tron borilačhih sportova i veština” kao najefikasnija borilačka veština/sport na svetu. Nastankom MMA-a efikasne borilačke veštine/sportovi (koje su do tada bile u senci kineskih i generalno istočnjačkih veština zbog filmske kinematografije) dodatno dobijaju na popularnosti: Rvanje (oba stila), Džudo, Sambo, Boks, Kick Boks, Tajlandski boks, Kyokushinkai karate itd…
img_2_1633023155740-392x261 BRAZILSKA DŽIU DŽICA  - SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA
BJJ spad u kategoriju rvačkih sportova u kome su dozvoljena sva bacanja, ali je generalno fokus borbe na savladavanje protivnika polugama i gušenjima u parteru. Dominacija intelekta nad fizičkom snagom čini BJJ jedinstvenim i veoma popularnim u svetu, a od 2000. godine i u Srbiji (veštinu u Srbiju donosi majstor Jovan Žerjal).
img_6_1633023244642-272x272 BRAZILSKA DŽIU DŽICA  - SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA
Velika ekspanzija ovog sporta je zbog njegove atraktivnosti, kao i gore navedenih specifičnosti (zato  je veoma popularan kod dama) veoma blizu Olimpijskih igara, ko zna možda i već za tri godine u Parizu.
img_9_1633023300860-345x272 BRAZILSKA DŽIU DŽICA  - SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA
Vukašin je inače po struci master inženjer nafte i gasa i veliki deo zrenjaninskog kluba čine intelektualci koji su veoma doprineli da atmosfera u klubu bude prijateljska, nasmejana i da deca kroz treninge uče i najbitnije životne lekcije lepog ponašanja i požrtvovanja za druge osobe. Mladi Jaćimović je i otac dvoje dece, a i pored svih obaveza održava stalni kontakt sa Žerjal Timom čije klub član, a pod mentorstvom Majstora Davitkov Slobodana.
img_3_1633023165711-272x272 BRAZILSKA DŽIU DŽICA  - SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA
U klubu se strogo vodi računa da pored veštine našim učenicima i borcima aspekt fizičke kulture bude na visokom nivou. Pravilno zagrevanje, sam trenažni proces kao i istezanje su ključan faktor za efikasan trening bez većih povreda, a poštujući ove principe aktivno borenje je moguće i do 70-tih godina života (na svetskom prvenstvu se skoro redovno dešavaju ovakve borbe mastera).
img_4_1633023179723-363x272 BRAZILSKA DŽIU DŽICA  - SPORT ATRAKTIVNIH BORACA I INTELEKTUALACA
Treneri:
Vukašin Jaćimović (crni pojas),
Bojan Tomić (braon pojas),
Vladimir Hrnjaz (braon pojas),
Nedo Djurić (plavi pojas),
Foto: privatna arhiva borilačkog kluba