U PRISUSTVU VISOKIH FUNKCIONERA SRPSKOG I MADJARSKOG DRŽAVNOG VRHA – OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR ”KOLO” U MORAHALOMU


U PRISUSTVU VISOKIH FUNKCIONERA SRPSKOG I MADJARSKOG DRŽAVNOG VRHA – OTVOREN SRPSKI KULTURNI CENTAR ”KOLO” U MORAHALOMU – VELIKO PRIZNANJE: ”KLJUČ BALKANA” URUČENO GRADONAČELNIKU ZRENJANINA

U mađarskom gradu Morahalomu   otvoren je srpski Kulturni centar “Kolo”, sa ciljem jačanja kulturnih vrednosti, tolerancije , društvenih, obrazovnih i verskih veza.

U ime Republike Srbije vrpcu na otvaranju Srpskog kulturnog centra presekli Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije i tri ministra u Vladi Srbije – ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević. Prisustvovali su i Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine i Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina, a njemu je uručeno i posebno priznanje – “Ključ Balkana”.

Delegaciju domaćina predvodio je ministar inostranih poslova u Vladi Republike Mađarske, Peter Sijarto, uz prisustvo državnog sekretara ministarstva kulture Fekete Petera, predstavnika Parlamenta Mađarske Nađ Lasla i gradonačelnika Morahaloma Nogradi Zoltana, koji je gradonačelniku Zrenjanina uručio priznanje “Ključ Balkana”.

U svom obraćanju, gradonačelnik Čedomir Janjić zahvalio je domaćinima na ukazanom poverenju i na dodeljenom priznanju koje smatra priznanjem ne samo za njega lično, već i za sve građane Zrenjanina, Vojvodine i Republike Srbije.
– Grad Zrenjanin oduvek je bio sinonim i primer za dobre međunacionalne odnose i saradnju srpskog i svih drugih naroda koji vekovima žive na našoj teritoriji.  Zrenjanin je sredina u kojoj žive pripadnici više od 20 naroda i nacija, a da od ukupnog broja stanovnika pripadnici mađarskog naroda čine 10 procenata. Mađarski jezik jedan je od četiri jezika koji su u zvaničnoj upotrebi u gradu Zrenjaninu, a u nekoliko naših naselja Mađari čine značajan deo populacije – istakao je gradonačelnik i podsetio da je jedan od prvih bratskih gradova grada Zrenjanina mađarski grad Bekeščaba,  još od 1966. godine.

Morahalom je naselje u pograničnoj zoni Mađarske prema Srbiji poznato, pre svega, po atraktivnom banjskom kompleksu i bazenima s termalnom vodom, te je, kao turistička destinacija, već godinama privlačna i našim sugrađanima. Proširenju međusobne saradnje svakako će doprineti i Srpski kulturni centar, izgrađen u okviru međudržavnog projekta prekogranične saradnje Mađarska-Srbija nazvanog “Raznobojna saradnja” koji se finansira iz IPA fonda Evropske unije, a podrazumeva izgradnju dva ovakva centra – uz ovaj u Mađarskoj i jednog u Srbiji, na Paliću. Vrednost projekta je 3,7 miliona evra.

 

Srpski kulturni centar “Kolo” izgrađen je kao višenamenski, savremeni arhitektonski objekat, koji sadrži multifunkcionalnu pozorišnu salu “Vuk Karadžić” za 250 posetilaca, koja će biti dostupna svima sa obe strane granice i to potpuno besplatno, salon “Balkan” sa terasom, letnjom baštom i vidikovcem, kao i kapelu Srpske pravoslavne crkve “Živonosni istočnik”.