Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”


 

Одржана завршна свечаност 47. “Песничке штафете” – трајање и опстајање, упркос бројним изазовима

Завршна свечаност 47. “Песничке штафете” одржана је данас на платоу испред Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” у Зрењанину, која у континуитету, од 1975. године, организује ту књижевну манифестацију. Уз “Змајеве дечје игре” убраја се међу наше најстарије манифестације за децу, уз јединствен концепт у ком гостујући књижевник током девет дана посећује више од 50 школа у средњем и северном Банату и општини Тител, представља своје стваралаштво и бира најуспешније поетске радове основаца. На завршној свечаности представља се 12 најуспешнијих песама и додељују награде њиховим ауторима.
Pesnicka%20stafeta%201 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%2010 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%2011 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Град Зрењанин главни је покровитељ манифестације. Обраћајући се присутнима на почетку данашње свечаности, заменик градоначелника Саша Сантовац истакао је да је “Песничка штафета” понос библиотеке и понос града, јер се ради о манифестацији која дуго траје и која је по много чему специфична.
– Првенствено залагањем запослених у Градској народној библиотеци она траје у оваквом обиму, а сада чујемо да од наредне године добија и нову, међународну димензију и карактер. Учешће у “Песничкој штафети” прихвата велики број деце, не могу, наравно сви бити победници или учествовати на завршној свечаности, али су сви имали прилику да се друже с гостујућим књижевником, разговарају, презентују своје радове, а оно што треба негде да им остане, јесте љубав према читању, према књизи као великом пријатељу. Град Зрењанин биће увек ту да помогне и подржи ову манифестацију и стојимо на располагању Градској народној библиотеци, уз жељу да “Песничка штафета” још дуго траје – поручио је Саша Сантовац. 
Pesnicka%20stafeta%206 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%205 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%2012 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Тај нови моменат за идућу годину, међународни карактер “Песничке штафете”, најавио је директор Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” Милан Бјелогрлић и рекао да је с књижевником Гораном Ракићем из Савеза Срба Румуније договорено укључивање у програм манифестације српске школе у Темишвару.
– Већ од сутра окрећемо се наредној, 48. “Песничкој штафети”. Наш песнички караван памти и добре седамдесете, инфлаторне осамдесете, ратне деведесете и страхоте НАТО агресије. Из потоњих година пандемије, извлачимо се и показујемо да нема клонућа и предавања, да трајемо и опстајемо упркос бројним изазовима. Песничка реч тријумфује управо у оскудним временима, а данас, у информационој ери, речи склада и хармоније остају лековите за презасићене информационе канале. Школе, уз помоћ гостујућег књижевника и наставника, плету ту песничку мрежу попут, како је то један велики песник рекао, “паука на старој греди, јер то вреди, то стварно вреди!” – истакао је Бјелогрлић.
Ове године гостујућа књижевница је Николета Новак, којој је, поводом 47. “Песничке штафете”, Градска народна библиотека “Жарко Зрењанин” објавила роман “Звали су ме…” Почаствована је што је имала прилику да води “Песничку штафету”, уз сва велика књижевна имена током њеног трајања.
– Заиста је у питању доживљај, видети сву ту децу, места, људе, природу, за мене је то било потпуно неочекивано и немам праве речи хвале и што сам имала привилегију да се са свима дружим. Деца су сјајна, толико су се потрудила и написала песама да смо имали муку да одаберемо финалисте – изрекла је своје импресије Николета Новак.
Pesnicka%20stafeta%209 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%207 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Pesnicka%20stafeta%2017 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
Проглашени су потом и најуспешнији учесници овогодишње “Песничке штафете”, који су прочитали своје радове. У конкуренцији нижих разреда основних школа, три треће награде освојили су Катарина Стојанов, ОШ „Вук Караџић“ Зрењанин, за песму „Небески возачи“,Ељбедин Муја, ОШ „Ади Ендре“ Торда, за песму „Рециклажа“ и Алексеј Немешић, ОШ „Ђура Јакшић“ Перлез, за песму „Пшеница“. Две друге награде припале су Ангели Милошевић, ОШ “Алекса Шантић” Сечањ, за песму „Мелек: песма о коњу“ и Вукашину Милошевићу, ОШ „Ђура Јакшић“ Међа, за песму „Рале и трешње“. Прву награду добио је Душан Антић, ученик трећег разреда ОШ „Петар Петровић Његош” Зрењанин, за песму „Имати 10“.

Међу ученицима старијих разреда, треће место освојили су Нина Филиповић, ОШ “Младост“ Томашевац, за песму „Хвала ти, мама“, Ања Стјепановић, ОШ „Бранко Ћопић“ Лукићево, за песму „Вирус“ и Предраг Глушац, ОШ „Никола Тесла“ Банатско Карађорђево, за песму „По мишљењу психолога“. Друга награда припала је Сањи Пешут, ОШ “Алекса Шантић“ Сечањ, за песму „Људи који не воле кишу“ и Милици Шујици, ОШ „Петар Кочић“ Честерег, за песму „Врисак“. Најуспешнија је Анђела Ђерђов, ученица седмог разреда ОШ „Станко Крстин“ Радојево, за песму “Јабука“.

Посебне поклоне за најуспешније младе песнике и овога пута су обезбедиле компаније “Телеком” и “Гомекс”, чији су представници и уручили награде, као и издавачке куће “Креативни центар”, “ProPolis Books” и “Пчелица”. Манифестација од значаја за Град Зрењанин, и ове године реализована је уз подршку Града Зрењанина, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Завршну свечаност увеличали су и ученици ОШ “Братство и јединство” из Белог Блата, извођењем музичке и драмске тачке, за које их је припремала наставница Адела Обшуст. 
  • thumb_Pesnicka_stafeta_0 Завршна свечаност 47. “Песничке штафете”
  • ФОТО И ТЕКСТ: ГРАД ЗРЕЊАНИН